Evde elimizden geldiğince katkısız ve
Temiz olduğundan emin olduğumuz pasta yapmakta fayda var,
Bu pastayı kardeşimin doğum günü için yapmıştım,
Pandispanyayı bir gün önceden yapmıştım,
Ertesi günü iç ve dış kremalarını yapıp hazırlamıştım.
Tarifimiz ise şöyle..


Malzemeler:

Not :

Ben 26 cm'lik kalıpta yapmıştım, Daha küçük boy kalıpta daha iyi olur,
Kazayla yumurta beyazına sarı karışınca
İstediğim boyutta kabarmadı ama yine de kabarıp güzel oldu.
Tavsiyem yumurtayı tek tek küçük kâse'ye kırıp öyle ayrı ayrı karıştırma kaplarına alın.



5 adet oda sıcaklığın da yumurta (Buzdolabından yeni çıkmış olmamalı
1 s.b. şeker
3 y.k. sıcak su
1 y.k. limon suyu
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 su bardağı un'dan, bir yemek kaşığı eksik un


Diğer bir not: Keki kakaolu yapmak isterseniz,
2 yemek kaşığı un yerine (Eksilterek yani) 2 çorba kaşığı kakao ekleyin.

 
İç kreması için:

2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
Yarım su bardağı mısır nişastası yoksa buğday'da olur
1 çay bardağı şeker
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı tereyağ
1 paket vanilya


Pandispanyanın dış yüzeyini kaplamak için:


Süt kreması
Yarım çay bardağı Pudra şekeri


Yapılışı:


Yumurtaları sarısını , beyazını ayrı ayrı kaplara kırarak,
(Tavsiyem yumurtayı tek tek küçük kâse'ye kırıp öyle ayrı ayrı karıştırma kaplarına alın)
Yumurta sarılarına şekeri ilave edip,
 Krema gibi görüntüsü olana dek iyice mikserle hızlı devirde çırpın,
Su'yu, Limon suyunu ve un eleğine unu , kabartma tozunu, vanilyayı döküp yumurta sarılarının olduğu kaba ,
Unu eleyerek ilave edin ve tahta kaşıkla söndürmeden karıştırın 
(Mikseri şimdi yumurta beyazında kullanıcağız)
Yumurta beyazına bir fiske tuz ilave ederek
(Fiske yani iki parmağınızın arasına tuz alarak, baş parmak ve işaret parmağıyla yapılır,
tutarak ne kadar alındıysa buna fiske deniliyor, çok az konmuş oluyor)
Mikserle hızlı devirde iyice köpürüp iki katı olana dek çırpın ve
Yumurta sarılarının olduğu kaba yavaş yavaş alttan yukarı hareketlerle
Hamur kıvamını söndürmeden ilave edip kaşıkla karıştırın ve
Kelepçeli kalıba zeminine pişirme kâğıdını sıkıştırın (yerleştirin)
Ve hamuru döküp , soğuk fırına (Önceden ısıtmayın)
Fırın ısı ayarı her fırında farklılık gösterebilir 180 derecede pişirin,
Bu ayarı yaptığınız halde derecesinden daha çok ısı veriyor hızlıca pişiriyorsa
Daha düşük ayarda pişirin, ilk 20 dk açmayın fırını ve
Kürdanı kekin ortasına batırın , kürdana hamur bulaşmadıysa pandispanya pişmiş demektir..



Kek soğuduktan sonra ortadan ikiye kesin,

Bunun için kekin etrafını bıçakla çok fazla içeri girmeden kesin,

Naylon bir ip kesin , hamurun her hangi bir tarafına kestiğiniz yere ipin orta kısmını yerleştirin,

Diğer karşı tarafa kadar kekin iç kısmına yerleştirin ve

Her iki ucunu çarpraz yapın ve öylece zıt bir şekilde çekin.

Böylece eşit kesmiş oluyorsunuz.

İç kısmına pişirdiğimiz kremayı sürün, bunun için :

Süt, şeker , un , nişasta, yumurta sarısını soğukken karıştırın

Sonra tencerede sürekli karıştırarak katılaşana dek pişirin

Ocağın altını kapatın ilk sıcaklığı geçince (Soğumadan)

Tereyağı ve vanilyayı ekleyip iyice karıştırın ve

Pandispanyanın arasına sürün ve ikinci kat kekini üzerine yerleştirin.

İsteğe bağlı ilk önce ince dilimlenmiş portakal gibi meyveler yerleştirin, sonra kremayı üzerine döküp sürün.

Ve dış yüzeyine de hazır aldığınız kremayı bir kaba boşaltarak,

Yarım çay bardağı pudra şekeri ilave ederek biraz kabarana dek iyice çırpın , pandispanya'ya sürün..

İstediğiniz gibi süsleyin...

4 yorum:

Özgen dedi ki...

Tarif için teşekkürler her zaman gerekiyor ellerinize sağlık sevgiler

Lezzet sarayı dedi ki...

top şekli çok güzel olmuş. nasıl yaptın acaba anlatırsan sevinirim...

Çilekli Mutfak dedi ki...

En kısa sürede yazıcam. Teşekkür ederim.

Çilekli Mutfak dedi ki...

Çok teşekkür ederim ♥

Yorum Gönder

 
Blogger Templates