Her gün besledikçe yavaş yavaş gelişmeler başlıyor..
Ara ara çektiğim fotoğraflar..
Bakın giderek mayamız olmaya başladı :)
Büyük final :)
Öncelikle instagram da ekmekdilimii ne bilgileri için ve
Sorduğum sorulara cevapları için çok teşekkür ederim.
Öncelikle tam buğday unu yada bulabilirseniz organik un almalısınız.
Beyaz un ile olmuyor.
Diyelim ki bir sefer de yapamadınız diye hemen pes etmeyin.
Sabırla tekrar yapın. Emeğinizin karşılığını almak çok güzel bir duygu.
Malzemeler:
50 gr Tam buğday unu
2-3 yemek kaşığı içme suyu (50 gr) (Boza kıvamı olucak)
Cam kavanoz (İç kısmını görebilmek için)
Mümkünse yeni alınmış temiz tahta kaşık (Deterjan kullanmadan yıkıcaksınız)
Temiz, küçük bir tülbent ve
Lastik
Yapılışı:
Öncelikle şunu söyliyim. İlk günler günde 2 kere 12 saat arayla besliyoruz mayamızı.
Ve saati saatine her gün disiplinli bir şekilde uyguluyoruz.
Sabah saat 11 de maya'ya başladıysanız akşam saat 11 de tekrar besliyeceksiniz.
Sonra ki günlerde 1 kere besliyoruz.
Şöyle söyliyim ben 1,5 yemek kaşığı unu kavanoza döktüm.
Üzerine 2 yemek kaşığı su ilave edip tahta kaşıkla karıştırdım.
Gözünüze çok katı geldiyse 1 kaşık daha su ilave edin.
Mayamız ne cıvık ne katı olucak, her zaman boza kıvamın da olucak.
Bu mantıkla gittim ben ve sonra ki günlerde göz kararı yapmaya başladım.
Her gün (ilk günler günde 2 kere) bir kaşık un ve 2 kaşık su
Duruma göre farklılaştı bazen 1 kaşık oldu.
Mesela bir gün baktım su birikmiş yüzeyinde kavanozu eğerek suyu dökün.
Mutfağınızın bir köşesinde küçük battaniyeye sarılı bir vaziyette (Ben öyle yaptım)
Sıcak ortamda kavanozun ağzına tülbent koyup, lastik geçirdim.
Ağzını kapakla kapatmıyoruz. Ve titizlilik huyumuzu azaltıp
Çamaşır suyu mutfakta kullanmıyoruz. Bitkisel yöntemlerle de temiz olabiliriz.
Ne kadar çok deterjan olursa maya olmaz unutmayın.
Yaklaşık bir haftada ekşi kokan bir mayanız oluyor.
Şuan yazmayı unuttuğum yada sizin merak ettiğiniz soru olursa sorun.
Siz sordukça hep birlikte araştırıp öğreniceğiz..
(Mayayı kullanmadığınızda buzdolabında ağzı kapalı haftada bir-iki suretiyle
Besliyerek saklıyabilirsiniz.
Beslemeden önce mayanın oda sıcaklığına gelmesine dikkat edin.
Kullanacağınız günden bir gün önce buzdolabından çıkarıp 2 kez olmak üzere besleyip aktif hale getirip kullanabilirsiniz.
Maya'dan ekmek yaptıktan sonra artan maya'yı atmayıp bu şekilde devam ediyoruz.
Sık sık ekmek yapıcaksanız her gün beslemeye devam edin.)
(Buzdolabında saklarken mayanın üzerinin kararması pek hoşlandığımız bir durum değil.
Buna sebep olan acaba mutfakta aşırı hijyen merakı olabilir mi akla gelir.
O kısmı yeterli miktarda ber taraf edip geri kalan kısmı kullanılabilir)
(Eski hamurdan alınan parçanın bir kısmının ayrılarak
Yeni yapılan hamura katılması bugün de uygulanan bir yöntemdir.
Ancak ekşi mayalı ekmeğe hazırlanan 'ekşi mayanın' konulması asıldır.
Bu yöntem aroma , lezzet arttırıcı bir yardımcı yöntemdir)
0 yorum:
Yorum Gönder