مَا زَالَ جِبْرِيلُ يُوصِينِي بِالْجَارِ حَتَّى ظَنَنْتُ أنَّهُ سَيُوَرِّثُهُ
Cebrâil bana komşu hakkında o kadar çok tavsiyede bulundu ki;
ben (Allah Teâlâ) komşuyu komşuya mirasçı kılacak zannettim.
Malzemeler:
4-5 adet kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tarçın
2 kesme şeker
2 yemek kaşığı kuş üzümü
yarım limonun suyu
1 su bardağı kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı kaynamış su
yarım kg salamura asma yaprağı
yarım çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı kaynamış su
Yapılışı:
4-5 soğanı doğrayıp, 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1,5 y. k. dolmalık fıstık ile (fıstıklar pembeleşene kadar) kavurun.
2 su bardağı pirinci yıkayıp soğanlara ekleyin. 1-2 dakika daha kavurun.
Sonra sırasıyla tencereye 1 y.k. kuru nane, 1,5 t.k. karabiber, 1 t.k. tarçın, 2 kesme şeker, 2 y.k. kuş üzümü, yarım limonun suyu ve 1 su bardağı kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın.
Tencereye 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ekleyin.
Çok kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar demlendirin.Pirinçler suyu çekince tencerenin altını kapatıp soğutun
Bu arada bütçenize göre iç malzeme oluşturabilirsiniz, illaki içinde ne fıstık,ne üzüm olması gerekmiyor,olmasa da olur,herşey keseye göre ayarlanmalı..
Diğer tarafta yarım kg yaprağı ılık suyla - 4-5 kez suyu değiştirerek yıkayın.Yaprakları iki avucunuz arasında sıkarak sudan çıkartın.
Yaprakların ortasına 1 tatlı kaşığı içten koyun.Yaprağı sigara böreği gibi sarın.
Pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yaprak serin (böylece dibi tutmaz).Yırtılmış yapraklardan mesela.Üzerlerine sarmaları dizin.
Yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. (ekşi olsun isterseniz yarım limon suyu da ekleyebilirsiniz)
Yaprakların üzerine bir tabak kapatın ve 2 su bardağı kaynamış su ekleyin.Tencereyi ateşe koyun.Su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 30 dakika pişirin.
Piştikten sonra sarmalar soğuyunca, İstediğiniz gibi servis edin.
Afiyet olsun...
4 yorum:
Ellerine sağlık tatlım :)
Çok severim yaprak sarmayı herkes gibi :)
Afiyet olsun..
sevglerimle..
geçmiş olsun.. kim sevmezki bende bayılırım:)
eline sağlık
Hayırlı cumalar, ellerinize,emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
Saygılarımla.
eline sağlık nesrincim,gıdana dikkat et hastalanma:))
bu hadis beni ürkütüyor dikkatli olmalıyız
Yorum Gönder