Herkese selamlar sevgiler. Sık sık tarif ekliyemiyorum.
Bebeğimle , ev işleriyle vakit geçirdiğim için.

Malzemeler :

4 adet yumurta (Oda sıcaklığında)
1 s.b. esmer toz şeker (beyaz kullandım ben)
2,5 - 3 su bardağı un
1,5 s.b. çekilmiş ceviz
1 s.b. süt
1 s.b. sıvı yağ
1 çorba kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
1 t.k. toz zencefil

Hazırlanışı :

İlk önce yumurta ile şekeri mikserle 5dk çırpın. Sıvı yağ, sütü, kakao'yu ekleyip, mikserin en düşük seviyesinde karıştırın. Ayrı bir kapta un,ceviz,tarçın,toz zencefil, kabartma tozunuda ekleyip kaşıkla karıştırın ve diğer karışımın üzerine döküp, mikserin düşük ayarında karıştırın. Orta boy kek kalıbına margarin sürüp, içine cevizi bolca döküp içinde çevirin.Kek harcını üzerine döküp, önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişerken 35 dk sonra fırını 160 dereceye düşürüp 10 - 15 dk daha pişirin. Kek pişip ilk sıcaklığı çıktıktan sonra isterseniz üzerine benmari usulüyle eritilmiş çikolata sosu döküp ılık servis yapın..

Afiyet olsun. ..






Oğlum 6 aylık olduktan itibaren ona verdiğim yoğurdu hep kendim mayaladım. Yoğurdum gün geldi cıvıkta oldu ve ben onuda yedirdim. Ev yapımı doğal yoğurt olduğu için yedirdim. Ve yoğurdu yapa yapa araştıra araştıra iyice öğrenmeye başladım ;)
Azmin elinden hiç bir şey kurtulamaz değil mi? Ev yapımı yoğurdu sadece bebekler değil, biz yetişkinlerde tüketmemiz gerekiyor. Katkısız,doğal ve içindeki olması gereken vitamin. .Yoğurdun püf noktaları sütü 10dk kaynatın ve sütün mayalanması için sıcaklık derecesi 42 civarı olması gerektiği söyleniyor , ben serçe parmağımla yapıyorum ;) Sütün içine parmağımı sokup 1'den 8'e kadar dayanıyorsa sıcaklığı mayalıyorum. Sizde öyle yapın. Ve mayanızda güzel olması lazım. 4-5 mayalamadan sonra asıl istenilen maya'ya ulaşmış olucağız.

Malzemeler :

Yarım lt cam şişede satılan günlük süt (Depozitolu sütaşın sütü güzel)
1 tatlı kaşığı maya

Yapılışı :

Sütü 10 dk. kaynatın tahta kaşıkla'da ara ara karıştırın, başından ayrılmayın. Ben birde çıkan kaymağı küçük bir tabağa alıp bebeğime yediyorum. Süt kaynadıktan sonra cam kavanoza koyup istenilen sıcaklık derecesine gelince mayasını koyup tahta kaşıkla 1 kez karıştırıp kapağını kapatın. Temiz bir örtüye sarıp radyatörün dibine koyun gündüz yaptıysanız 6 saat sonra buzdolabına koyun, akşam yaptıysanız sabah olunca hemen buzdolabına yerleştirin.Ertesi günü tüketime hazır hale gelmiş olucak. Bir püf noktası da maya'sını çok koyarsanız yoğurt ekşi olur ;) 

Afiyet olsun. .



Herkese yeni bir yıl'dan Merhaba diyorum. 
 Yeni bir yılın ilk tarifi sıcacık ekmek olsun dedim ;)
 Elimden geldiğince ve bebekten fırsat kaldıkça doğal,güzel tarifler yapmaya çalışıyorum.
 Bu tarifi yemekvakti arkadaşımda gördüm deniyelim dedim ;)
 tarifte 4s.b. un diyor ama ben 5 bardak yaptım, çünkü hamur cıvık olmuştu.
 Gel gelelim bu güzel tarife..


Malzemeler :

1 su bardağı + çeyrek su bardağı ılık su
500 gram elenmiş un (4-5 su bardağı + 1 yemek kaşığı)
3 yemek kaşığı yoğurt
3 y. k. Oda sıcaklığında tereyağ
1 yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı tuz
1 paket + 1 çay kaşığı kuru maya 
  
Yapılışı: Unu bir kaba alıp ortasını açın.Bütün malzemeleri ekleyerek unu yavaşça ortadan yoğurarak yumuşak bir hamur yapın.   Kabın ağzını kapatıp ve sıcak bir yerde alıp 45 dakika mayalandırın. Kalıbı yağlı kağıt ile kaplayıp hamuru kibarca kalıba yerleştirelim :) ve yarım saatte böyle mayalandıralım. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika daha sonra, 170 dereceye düşürerek 30 dakia daha pişirin. Ekmeği fırından alıp hamurlaşmaması için tel ızgaraya alıp tezgah üzerinde soğutalım.

Afiyet olsun …
 
Blogger Templates