Oğlum 6 aylık olduktan itibaren ona verdiğim yoğurdu hep kendim mayaladım. Yoğurdum gün geldi cıvıkta oldu ve ben onuda yedirdim. Ev yapımı doğal yoğurt olduğu için yedirdim. Ve yoğurdu yapa yapa araştıra araştıra iyice öğrenmeye başladım ;)
Azmin elinden hiç bir şey kurtulamaz değil mi? Ev yapımı yoğurdu sadece bebekler değil, biz yetişkinlerde tüketmemiz gerekiyor. Katkısız,doğal ve içindeki olması gereken vitamin. .Yoğurdun püf noktaları sütü 10dk kaynatın ve sütün mayalanması için sıcaklık derecesi 42 civarı olması gerektiği söyleniyor , ben serçe parmağımla yapıyorum ;) Sütün içine parmağımı sokup 1'den 8'e kadar dayanıyorsa sıcaklığı mayalıyorum. Sizde öyle yapın. Ve mayanızda güzel olması lazım. 4-5 mayalamadan sonra asıl istenilen maya'ya ulaşmış olucağız.

Malzemeler :

Yarım lt cam şişede satılan günlük süt (Depozitolu sütaşın sütü güzel)
1 tatlı kaşığı maya

Yapılışı :

Sütü 10 dk. kaynatın tahta kaşıkla'da ara ara karıştırın, başından ayrılmayın. Ben birde çıkan kaymağı küçük bir tabağa alıp bebeğime yediyorum. Süt kaynadıktan sonra cam kavanoza koyup istenilen sıcaklık derecesine gelince mayasını koyup tahta kaşıkla 1 kez karıştırıp kapağını kapatın. Temiz bir örtüye sarıp radyatörün dibine koyun gündüz yaptıysanız 6 saat sonra buzdolabına koyun, akşam yaptıysanız sabah olunca hemen buzdolabına yerleştirin.Ertesi günü tüketime hazır hale gelmiş olucak. Bir püf noktası da maya'sını çok koyarsanız yoğurt ekşi olur ;) 

Afiyet olsun. .

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Blogger Templates