Ekşi Maya tarifinden sonra sıra ekmek yapmaya geldi.
Ekmek dünyasın da heyecan dolu yolculuğun başlangıcı efendim :)
Tarifimiz ise şöyle..

Malzemeler:

1 s.b. Ekşi maya
2 s.b. su
1 y.k. pekmez
1 y.k. zeytin yağı
1 t.k. kaya tuzu gibi doğal tuzlardan kullanın
Aldığı kadar un
(Ben 1 s.b. tam buğday- 4 yada 4,5 beyaz un kullandım ama
Siz dikkatli bir şekilde yavaş yavaş yedirin )

Yapılışı:

Kabımıza mayayı ve 1 bardak un ekleyip 5 dk bekledim.
Sonra yavaş yavaş yavaş su ekledim.
Pekmez, zeytinyağı ekleyip unu yavaş yavaş ekleyip
Hamur toparlanana kadar unu eklemeye devam ettim
(Yumuşak hamur olucak ve hamuru döve döve değil
Yumuşak hareketlerle avuçlayarak severek yoğurucağız :) )
1 saat buzdolabında mayalanmaya bırakın sonra
Tuzu bir kaba alıp az ılık su döküp
İyice çözünene kadar karıştırın kabın içinde
Sonra hamura ekleyip yine yoğurun.
Elinize yapışıyorsa az un ekleyin.
Ve hamuru 12 saat buzdolabında mayalanmaya bırakın.
Akşam yapıp sabah devam edebilirsiniz.
12 saat sonra dolaptan alıp yarım saat arayla
En az 3 katlama yapıyoruz.
Ve üzerine un serpip mutfak bezi altında
Yarım saat mayalanmaya bırakıyoruz.
Hamurun katlama ve gazını alma işlemine tabi tutarak
Son şeklini verip, son kabarmasını sağlamak üzere
2 saat mayalanmaya bırakıyoruz.
Fırınımızı ve ekmeği pişireceğimiz kalıbı
Yarım saat önceden ısıtıyoruz.
Hamura jilet ile çizikler atıyoruz ki içi pişsin.
Kalıbımızın içine un serpip hamuru yerleştirin.
Eğer kapaklı değilse kalıbınız
Benim gibi pişirme kâğıdını çeşmenin altında ıslatıp fazla suyunu sıkın.
Ve kalıbın üzerine örtün biraz uç ksımları kalıbın altına yerleştirin ki
Islaklık kuruyup kâğıt havaya kalkmasın.
(Artı fırına koyabileceğiniz kâseye su koyup,fırına koyun)
Fırın da ilk 30 dakika 220 derecede
Sonra kağıdını alın ve 20 dakika 200 derecede
Pİşme ve kızarma olasılığına göre 10 dakika da 180 derece de pişirin
Ama her fırın farklıdır kontrol altın da olsun ekmeğiniz.

Afiyet olsun...



0 yorum:

Yorum Gönder

 
Blogger Templates