Bu tarifi sevgili emelinmutfagi  gördüm.

Arkadaşıma teşekkür ederim
Ve ben kuru maya kullandım .



Malzemeler:


2 su bardağı ılık su,
1 su bardağı ılık süt,
1,5 su bardağı sıvı yağ,
2 tane yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine)
 1,5 paket yaş maya yada 2 paket kuru maya,
4 çorba kaşığı toz şeker,
2 tatlı kaşığı tuz,
Aldığı kadar un


İÇ MALZEMESİ:

300 GR. kadar beyaz peynir,
Biraz maydanoz,
Susam, çörekotu (üzeri için)

HAZIRLANIŞI:

Öncelike ılık suyu, ılık sütü şekeri, mayayı karıştırarak eritin 10 dk bekleyin.
 Sonra sıvı yağı, 2 yumurtanın 1 tanesının sarısını ayırın diğerlerini hamura katın,
 tuzu ve aldığı kadar unu katarak yumuşak bir hamur yoğurun. 
Hamur yumuşak olmalı ve 2-3 kat olana kadar ılık bir yerde mayalanmaya bırakılmalı. Diğer taraftan beyaz peyniri çatalla ezdikten sonra
içine ince kıyılmış maydanoz katıp karıştırın. 
Mayalanan hamurdan limon büyüklüğünde parçalar kopartın ve resimdeki gibi yuvarlak açtıktan sonra 4 tarafından kesin.
Ortasına beyaz peynir koyduktan sonra yine resimdeki gibi kenarlarını kapatın. 
Yağlı kağıt serilmiş yada yağlanmış fırın tepsisine dikkatlice yerleştirip
 üzerlerine yumurta sarısı ve çörek otu serpin. 
Tepsi mayası için yarım saat daha bu şekilde beklettikten sonra 
önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında poğaçalar kızarana dek pişirin.

Not: Tepsi mayasını hızlandırmak için 50 derecelik fırında 15 dakika kadar bekletirseniz hem daha çabuk mayalanır..

Afiyet olsun. .




Öncelikle bu tarif'i ilk babannemden gördüğümü belirtiyim.
Biz küçükken hep yapardı.
Lokma tatlısı da dendiğini büyüyünce duymuştum :)
Gelelim tarifimize...

Malzemeler:

4 s.b. Un
Aldığı kadar Ilık Su 2- 2,5 s.b.

 1 çay kaşığı Tuz
1 t.k. şeker
1 p. kuru maya

Şerbet için:
  3s.b. su
  3 s.b. şeker

Yapılışı:
 


Unu bir kaba koyun ve ortasını açıp,maya,tuz ve şekeri koyun.

ılık suyu ilave edin.
Yavaş yavaş unu yedirmeye başlayın.Yoğurduktan sonra yarım saat mayalandırın.


Şerbetini'de hazırlayıp soğumaya bırakın..
 

Kızartmak için:

 Kızartma tenceresine 1 litre Ayçiçek yağı koyun ve ısındıktan sonra
Hamuru sol elinizle avucunuzda alın küçük küçük sıkın,

Elinizin tepe kısmından çıkan hamuru,
Kaşık ile alıp yağa atıp kızartın.

Ayrıca Küçük bir tasa yağ koyun ,
kaşığı yağa batırın hamur yapışmasın diye.
Kızaranları şerbetin içine atın.
Bütün hamurlar şerbetini çekince servis tabağına yerleştirin..

Afiyet olsun...



















Malzemeler:

3 yumurta
1s.b. şeker
1 vanilin
2 kabartma tozu
1,5 s.b. un (ben 2 yapıyorum,çünkü bardak büyüklüğüne göre değişiyor)
Yarım ç.b. ılık su

Kreması için :

2.5 s.b. süt
2 ç.k. un
1 ç.k. nişasta
1 s.b. toz şeker
1 vanilin

Ve Krem şanti

Yapılışı: Yumurta ve şekeri en az 15 dk. çırpın.ÜZerine
1,5 s.b. unu,kabartma tozu ve vanili ekleyip,karıştırın,ve ılık suyu ekleyip,tekrar çırpın.
Kıvam her zaman ki kıvam olacak, boza kıvamı..Sulu olursa,kabarmaz..Kalıba döküp,pişirin.
Krema için: Süt,nişasta,un,vanilya ve toz şekeri,karıştırarak pişirin.
Kek pişip, ilk sıcaklığı çıkınca,kalıptan çıkar.Pandispanyayı ben 2 kesiyorum 
Arasına keremayı döküp,dilimlenmiş muzları yerleştirip,kapatın.ÜZerini krem şanti ile sıvayın, ve istediğiniz gibi süsleyin..

Afiyet, bal,Şeker olsun :)




Genelde yumurta ile yapılan fırın sütlacına ben yumurta koymadan yapıyorum..
Herkesin denemesini tavsiye ediyorum, hafif tatlı arayanlar çok güzel bir lezzet..

Malzemeler:

1 litre süt
1 su bardağı Şeker
1 ç.b. pirinç
1 yemek kaşığı buğday nişastası


Yapılışı:
Pirinçleri yıkadıktan sonra tencereye alın üzerini geçecek kadar su (4 s.b. kadar) ekleyip,
 şişip yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın. (10dk civarı ama siz yine bakın)
Üzerine sütü, şekeri ekleyip ara ara karıştırarak bir müddet kaynatın
Küçük bir kaseye nişastayı alıp az su döküp karıştırarak açın.
Kaynayan sütten yarım kepçe alıp kâseye döküp karıştırıyorum ve
Tencereye azar azar ilave ederek karıştırıyorum.
6-7 dakika daha karıştırarak ocağı kapatın.
Sütlaçları küçük ısıya dayanıklı kâselere dökün.
Yarı'dan daha fazla doldurursanız daha iyi olur.
Kâseleri  fırın tepsisine yerleştirin ve
Tepsinin içine yarılarına gelecek kadar su koyarak
Önceden ısıtılmış 200 derece'de fırınlayın.

Sütlaçların üzeri kızarınca fırından alın, soğuk servis yapın.


Çilek sevenler için çok güzel bir lezzet.
Hafif tatlı arıyanlar için güzel bir alternatif..

Malzemeler:

5 s.b. süt
1 s.b. şeker
1 s.b. un
1 t.k. margarin
1 paket vanilya

Üzeri için:

Yarım kg çilek
Yarım s.b. şeker 

Yapılışı:

Tencereye süt,şeker,un konup ocağın altı yakılır.
Muhallebiyi  sürekli pişene kadar karıştırın yoksa topaklanır. 
Ben düşük ayarda mikserle çırpıyorum.
Kaynarken margarinide koyup karıştırıyoruz.
Göz göz olup katılaşınca vanilyayı ekliyoruz çok az karıştırıp altını kapatıyoruz.
Islatılmış (su kalmıyacak içinde) borcama döküp,soğumasını bekliyoruz.
Robota çilek ve şekeri koyup karıştırıyoruz.
Ve muhallebinin üzerine döküp güzelce sıvıyoruz...
 
Blogger Templates